• Novo! Brezplačna analiza pozicioniranja vaše nove web5 strani v Google iskalniku. Ustvari in preveri.
 • Novo! Vgradili smo dodatno funkcionalnost, ki omogoča lažjo prilagotitev vašega logotipa!

VODNIK - WIKI web5.si

 1. Narediti spletno stran
  • Kaj je spletna stran?

   WWW stran, spletna stran ali web stran so različni izrazi z enakim pomenom in se lahko uporabljajo izmenično. Kratica "www" je kratica za World Wide Web in označuje: GLOBALNO MREŽO. Spletna stran je v najpreprostejši obliki besedni dokument, ki ga lahko preberemo z uporabo in izkoristkom internetnega brskalnika. Naslov tega dokumenta lahko najdemo s pomočjo iskalnika kot je npr. Google. Poslovna spletna stran je vaša poslovna vizitka na spletu. S predstavitvijo svoje ponudbe na spletu pridobivate nove stranke. Strokovna predstavitev in razpoložljive informacije povečujejo njihovo zaupanje do vas. Zahvaljujoč internetu lahko tudi lažje gradite na poslovnih odnosih z že obstoječimi strankami.

  • Kako naredim spletno stran?

   Obstaja veliko načinov za izdelavo spletne strani.

   • Prva možnost je, da vam jo mi ali katera druga spletna agencija naredi po naročilu. Strošek takega naročila se v večini primerov giblje med 1.000 in 5.000 €. Poleg tega boste morali plačati za gostovanje in domeno okoli 60 € na leto. Prednost te možnosti je, da je stran ustvarjena za vas po naročilu. Izdela vam jo izvajalec in vam ni treba storiti skoraj ničesar. Slabosti so visoki stroški za pripravo in čakalna doba, ki je približno 7 do 14 dni ali tudi več.
   • Druga možnost je, da uporabite program za ustvarjanje spletnih strani, s pomočjo katerega lahko ustvarite svojo stran sami.
    To je prednost vendar zahteva določene spretnosti. Take spletne strani so cenovno veliko bolj dostopne v primerjavi z izdelavo preko agencije. Pomanjkljivosti so velika poraba časa ter dejstvo, da so potrebna določena znanja. Občasno tudi strokovna.
   • Tretji način je, da izberete že narejeno spletno stran pri web5.si.
    Spletno stran si po ugodni ceni lahko naredite takoj in zdaj. Izbrati morate le še eno od mnogih in vsebinsko predpripravljenih profesionalnih predlog.
  • Kako naj naredim dobro spletno vizitko?

   Želite doseči širši spekter potrošnikov s svojo ponudbo? Predlagamo, da ustvarite kar spletno stran. Že v našem osnovnem paketu dobite spletno stran, spletni naslov, gostovanje in redni arhiv vaše strani. Ne potrebujete ničesar več in ustvarili ste strokovno spletno vizitko.

  • Kako dolgo traja, da naredim spletno stran?

   V primeru, da vam spletno stran naredi agencija, izdelava te traja približno 7 do 14 dni, včasih tudi dlje. Pri nas si lahko ustvarite stran v 5 minutah. Vabimo vas, da se prepričate sami. Preiskusno obdobje je 7 dni in je popolnoma brezplačno. Prihranjen čas in denar pa raje vložite v posel ali oglaševanje na internetu.
   Novo narejena spletna stran pa je šele začetek. Vaša stran ne bo takoj prikazana v rezultatih iskanja na Googlu ali drugih iskalnikih. Komaj pravilna uvrstitev in pozicioniranje omogočata kvaliteten obstoj v Googlu in jamčita pričakovane rezultate. Traja lahko tudi nekaj mesecev, preden se vaša spletna stran prikaže v rezultatih iskanja Google. Zato je bolje razmišljati vnaprej. Predlagamo, da denar, ki ste ga prihranili z izbiro izdelave strani preko web5.si, namenite v pozicioniranje in oglaševanje v Googlu in skrb za to prepustite nam.

  • Kako narediti spletno stran v 5 minutah?

   Dandanes je izdelava spletne strani običajna in vsakdanja stvar, kot naprimer izdelava vizitke ali štampiljke za podjetje. Spletna stran je nuja za vsako podjetje. Točno ta razlog nas je vodil k temu, da ustvarimo web5.si sistem, ki omogoča preprosto in hitro izdelavo spletne strani, brez zahtevnih znanj in vprašanj glede oblikovanja ipd. Izberite eno od grafičnih predlog in jo prilagodite glede na svoje potrebe v samo 5 minutah.

  • Kako najti podjetje, ki mi naredi spletno stran?

   V kolikor imate za izdelavo spletne strani na razpolago znesk med 1000 - 5000 €, je najbolje, da kontaktirate, katero izmed spletnih agencij. Za izdelavo ponudbe se priporoča tudi naš web oddeke, zato nas kontaktirajte.
   V kolikor vas zanima malo manj individualna, vendar strokovna in cenovno ugodna spletna stran, pa vas vabimo, da si jo ustvarite sami na web5.si.

  • Kaj je oblikovanje spletne strani?

   Oblikovanje spletne strani temelji na opredelitvi videza in strukture strani ter podstrani. Pri web5.si so vse strani že predhodno oblikovane in ni potrebno skrbeti za videz in strukturo. Oblikovanje in projektiranje strani v primeru malih in srednje velikih podjetij stane veliko, saj mora stran biti enostavna in pregledna za uporabnika. Neustrezna razporeditev informacij na spletni strani povzroča zmedo in lahko obiskovalce (to so vaše potencialne stranke), ki cenijo svoj čas, preusmeri k vaši konkurenci z uporabnikom prijaznejšo in preglednejšo spletno stranjo. Zato je torej bolje izbrati predpripravljeno predlogo in s tem ne prihrtanite le denar temveč tudi čas. Privarčevana sredstva lahko tako namenite pozicioniranju v Googlu ali v oglaševalsko kampanjo na Google Ads. Tudi pri tej zadevi lahko poskrbimo za vse potrebno.

  • Kaj je urejevalnik ali program za izdelavo spletne strani?

   Urejevalnik za izdelavo spletnih strani je orodje, ki vam omogoča izdelavo in urejanje vaše spletne strani. V bistvu gre za program za izdelavo spletne strani v slovenščini, ki je narejen tako, da vas popolnoma logično vodi. Pomembno je, da pri tem ne potrebujete programerja. Pri web5.si dobite na razpolago vsa orodja, ki jih potrebujete. Naše stranke pravijo, da je urejevalnik zelo enostaven za uporabo in da je edinstven. Zakaj? Ker drugi urejevalniki temeljijo in se naslanjajo na druge programe in jih je zato veliko težje uporabljati. Prepričajte se sami, kako enostavno je mogoče ustvariti spletno stran in izkoristite našo 7-dnevno neobvezujoče in brezplačno preiskusno obdobje.

  • Kakšna je razlika med urejevalnikom web5.si v primerjavi s konkurenco?

   Naša rešitev ima preprost in intuitiven urejevalnik v slovenskem jeziku že v najmanjšem naročniškem paketu. Ponujamo vam domeno in gostovanje spletne strani v paketu in nimamo začetnih ali dodatnih stroškov. Vse je pregledno, enostavno in popolnoma jasno. Stroški se tudi po preteku enega leta ne povečajo. Nenehno zbiranje predlogov naših strank uporabljamo v razvojne namene našega sistema in tako ponujamo zmeraj boljšo storitev za uporabnike. Poleg tega naša platforma nudi možnost ogleda svojega položaja v Googlu. Sami lahko spremljate tudi napredek na Google Ads. Seveda pa na pozabimo, da so vam v pomoč tudi naši prijazni svetovalci. :)

  • Kaj je CMS?

   CMS (Content Management System) vam omogoča samostojno spreminjanje vsebine na spletni strani. Standardne spletne strani lastnikom ne omogočajo, da bi lahko sami spreminjali vsebine. Tudi v primeru najmanjših sprememb mora le-te narediti strokovnjak. Če izberite spletno stran s CMS vam ni treba biti strokovnjak. Spletne strani v web5.si so opremljene s sistemom, ki omogoča, da vsebino spremenite v vsakem trenutku in predvsem brezplačno.
   V koliko pa vseeno potrebujete pomoč, nas pokličite ali pišite našim svetovalcem.

  • Lahko ustvarim tudi poslovno spletno stran za podjetje?

   Seveda, saj je web5.si ponudba namenjena predvsem podjetjem. Pri ustvarjanju strani zato ne gledamo in upoštevamo le uporabnosti za naše stranke (vas), temveč tudi za njihove uporabnike - vaše stranke. Predpripravljene predloge so razdeljene po dejavnostih. Če želite predlogo iz katere druge kategorije dejavnosti, jo lahko brez težav predelate.
   Če ste fizična oseba, lahko katerokoli našo predlogo prilagodite glede na svoje potrebe. Zahvaljujoč odličnemu CMS-u bo to trajalo le nekaj minut.

  • Lahko ustvarim stroškovno ugodno stran?

   Pri web5.si boste našli profesionalne in cenovno ugodne spletne strani. Ob tem da vam nudimo CMS sistem, vam ponujamo tudi pomoč in možnost, da predloge samostojno in kadarkoli spreminjate. Naše strani nimajo težav z iskalnikom Google in so pripravljene za dobro pozicioniranje. Stran sama po sebi ni dovolj, zato moate poskrbeti, da pri nas dobite še svoj internetni naslov (domena) kot tudi e-mail s svojo domeno. Mi pa lahko poskrbimo tudi za pozicioniranje strani in ureditev vaše vsebine. Vi le izberete ustrezen paket.

  • Kako moje strani najde iskalnik?

   Za pojavljanje v rezultatih iskalnika vam ne nudimo le rezervacije domene in izdelavo strani, temveč tudi vpis vaše strani v popularni iskalnik Google.

  • Naredil sem spletno stran. Zakaj nisem viden v Googlu?

   Spletna stran je končana in razmišljate: "Kaj sedaj? Zakaj nisem v rezultatih iskanja na prvi strani?" Če bi bilo to tako enostavno, ne bi bilo nobenega podjetja, ki se ukvarja s pozicioniranjem spletnih strani. Obstaja nekaj stvari, ki jih morate narediti sami, za pojavljanje na prvih straneh v Googlu:

   • Predstavite svojo ponudbo, tako, da vnesete zanimivo in hkrati pomembno vsebino, ki opisuje, s čim se ukvarjate. Če na svoji spletni strani to pozabite napisati, npr. da popravljate starinske ure, potem Google tega ne bo nikoli vedel.
   • Izberite primerne ključne besede zase in jih vnesite preko urejevalnika vaše strani. Ko Goolge obišče strani na internetu, so prva stvar, ki jih preveri, prav vpisane ključne besede. V kolikor se ukvarjate s popravilom ur in se nahajate v Celju, morate uporabiti naslednje ključne besede: "Popravilo starinske ure", "popravilo ur Celje", "urar Celje". Vedite pa, da preveliko število besed ali napačno izbranih fraz ne vpliva na položaj vaše strani.
   • Dokupite pozicioniranje in dovolite, da poskrbimo za to.

   Dragocene informacije o pozicioniranju boste dobili tako, da se seznanite z vsemi posameznimi elementi, ki vplivajo na položaj vaše spletne strani.

 2. Predloga strani
  • Kaj je predloga strani?

   Spletna predloga (predloga spletne strani) je vzorčna spletna stran in določa videz vaše strani. Na strani si lahko izberete različne lastnosti kot so barve, pisava, postavitve grafike ali drugih elementov. Pri nas lahko svojo predlogo spremenite kadarkoli želite, ne da bi ob tem izgubili vsebino svoje strani. Predloge so opremljene s CMS (Content Management System), ki omogoča hitro in preprosto ter predvsem neodvisno urejanje.

  • Ali so predloge brezplačne?

   Pri nas so vse predloge brezplačne. Teoretično bi predlogo lahko prenesli tudi na svoj strežnik. Vendar pa je to popolnoma nesmiselno, ker predloga mora biti povezana z urejevalnikom za vsebino, ki pa je na voljo le v našem web5.si sistemu.

  • Kaj se zgodi, če želim spremeniti predlogo?

   Pri nas lahko predlogo spremenite kadarkoli in brezplačno povsem brez izgube podatkov. V kolikor se odločite za spremembo, to storite samo s klikom na miško. Predloga se vam spremeni, vsebina strani pa ostaja nespremenjena,takšna kot ste jo vnesli.

  • Ali lahko spremenim ozadje strani?

   Ozadja strani ne morete spremeniti. To vam lahko na vašo željo uredimo le mi. Lahko pa kadarkoli sami spremenite slike v glavi spletne strani ali pa izberete popolnoma drugačno predlogo. Sprememba predloge ne vpliva na vsebino.

  • Lahko uporabim svoj predlogo strani?

   Možno je, da uporabite tudi svoje predloge. Predstavite nam svojo zamisel, kako naj bi izgledala predloga in dovolite, da ostalo za vas uredimo mi.

 3. Domena
  • Kaj je domena?

   WWW naslov (ime domene, spletni naslov) nam pove, kje na internetu bodo uporabniki našli vašo spletno stran. To je podobno kot vaš domači naslov, ki pove, kje vas najdemo, če pridemo na obisk. Vaš spletni naslov mora biti povezan z vašim podjetjem in mora dobro in enostavno zveneti. Upoštevajte, da:

   • se naj domena nanaša na ime podjetja.
   • Naj zveni strokovno in naj bo enostavna za zapomniti. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da potencialne stranke namesto da obiščejo vas, obiščejo vaše tekmece.
   • Si lahko vsakdo naroči vsako razpoložljivo ime domene. V primeru, da je vaše podjetje npr. "Avto servis" je domena autoservis.si lahko že zasedena. Da se izognete takšnim nevšečnostim, kupite domeno v najkrajšem možnem času.
  • Zakaj potrebujem domeno?

   Domena (spletni naslov) je zelo pomembna, saj z njo ustvarite spletno stran in svoj e-mail. Vsaka stran mora imeti svoj naslov, ki je edinstven in ga lahko uporabite v različne namene, npr. za objavo na oglasnem materialu, vizitkah in uporabo v Google Ads za namen doseganja čim več strank.

  • Kako pravilno izbrati spletni naslov (domeno)?

   Tukaj je nekaj namigov, ki vam bodo pomagal izbrati spletni naslov:

   • Ime domene je potrebno izbrati tako, da se z njo lahko identificira podjetje, projekt oz. produkt .
   • Naslov mora biti enostaven za pomnjenje.
   • Pravilno je treba izbrati končnico. V Sloveniji je najbolj primerna uporaba končnice .si, na primer "web5.si".
   • Da povečate zaupanje stranke, naj ime zveni strokovno.

   Na internetu lahko vsakdo kupi poljubno ime domene. Seveda v primeru, da je še na voljo. Ne dovolite, da vas konkurenca prehiti, zato je priporočljivo nakup lastne domene opraviti v najkrajšem možnem času.

  • Kaj pomenijo končnice internetnega naslova (npr. .com, .eu, .si)?

  • Kaj pomeni .com?

   Com domena (okrajšava za podjetje) - je domena na najvišji ravni. Uporablja se za poslovne in zasebne namene. Je ena izmed najbolj priljubljenih domen na svetu. Se ne uporablja zgolj za industrijske, ampak tudi za organizacijske namene (npr. ustanova, organizacija) kot tudi za civilno rabo, čeprav je za organizacije rezervirana .org domena.
   Domena .com je bila ustanovljena v januarju 1985 in prva registrirana domena je bila symbolics.com. Do leta 2010 je bilo registriranih že okoli 80 miljonov .com domen.

  • Kaj pomeni .eu?

   Domena .eu je edinstvena in je namenjena za vsa podjetja ali ustanove, ki delujejo v Evropi. V prvih nekaj mesecih njenega začetka je bilo registriranih več kot 2 milijona domenskih imen.

  • Kaj je registracija domene?

   Registracija domen temelji na nakupu pravice za uporabo internetnega naslova za 1 leto z možnostjo podaljšanja. Pomeni tudi pravilno nastavitev naslova strežnika DNS (kratica za Domain Name Server)tako, da vsak, ki vas išče, pride na vašo spletno stran.

  • Ali sem po registraciji domene preko web5.si tudi njen lastnik?

   Da.

  • Ali obstajajo brezplačne domene?

   Ne, brezplačnih domen ni.

 4. Gostovanje
  • Kaj je gostovanje?

   Spletna stran mora biti nameščena na strežniku. Gostovanje je storitev, ki zagotavlja, da spletna stran obratuje na najetem strežniku. Pri web5.si vam glede tega ni potrebno skrbeti, saj smo za to poskrbeli že mi. V naši naročnini so zajete:

   • spletna stran,
   • strežnik,
   • redni arhiv spletne strani,
   • internetni naslov - domena.

   Odslej se vam ni več potrebno ukvarjati z nepomembnimi stvarmi kot je gostovanje in strežnik. Za vse potrebno bomo poskrbeli mi, medtem ko se vi lahko osredotočite na posel.

  • Kako prenesti domeno iz drugega strežnika?

   Prenos domene k nam je mogoč v uporabniški konzoli uporabnika web5.si. Za prenos nekaterih domen je potrebno posredovati potrditveno kodo. To boste dobili od vašega trenutnega ponudnika, kjer imate registrirano domeno.

 5. Pozicioniranje
  • Kaj je pozicioniranje?

   Pozicioniranje je dejavnost, katere namen je oglaševati spletno stran tako, da se zaradi tega pojavlja na prvi strani rezultatov iskanja v Googlu.

  • Kaj pomeni učinkovito pozicioniranje v web5.si?

   Učinkovito pozicioniranje v web5.si se izvaja s pomočjo Google Ads in je pri nas drugačno od pozicioniranja v drugih podjetjih, saj skrbimo, da je strošek za pridobitev vsake posamezne stranke čim nižji. Sposobni smo zmanjšati stroške do 80% v primerjavi s konkurenco ali v primeru samostojnega izvajanja pozicioniranja s strani naših strank (vas). Mi poskrbimo, da se cena za prilagaja specifikaciji podjetja. Vemo, da si mala podjetja, ki zaslužijo nekaj tisoč evrov na mesec, ne morejo privoščiti dragega pozicioniranja in da je vsak cent je treba skrbno pretehtati.

  • Kako po zaslugi učinkovitega popozicioniranja pridobivam nove stranke?

   Vsak dan na tisoče ljudi brska po internetu in išče izdelke ali storitve. Večina od njih uporabi iskalnik Google. Zato je smiselno izkoristiti Googlove potenciale in vašo ponudbo usmeriti k potencialnim strankam. Storitev web5.si zagotavlja poceni in učinkovito doseganje uporabnikov interneta. Svoje izdelke in storitve približamo strankam in ponujamo tri pakete pozicioniranja s pomočjo Google Ads.

  • Zakaj je smiselno kupiti storitve učinkovitega pozicioniranja z Google Ads pri web5.si?

   V oglaševanju obstajajo jasna pravila ki pravijo, da dobro vodena oglaševalska kampanija učinkovito pridobiva nove stranke. Slabo vodena kampanja prinaša nasprotni učinek , ki ne pridobiva nobenih novih strank, temveč je za naročnika tudi draga in neprijetna preizkušnja. Kljub različnim mnenjem, ki se pojavljajo okrog Google Ads oglaševanja uspešnost le tega ne temelji zgolj na na opredelitvi kampanje in mesečno razpoložljivimi oglaševalskimi sredstvi za klike. Pri iskanju rešitve, kako uspešno oglaševati svoje podjetje v iskalniku, si moramo odgovoriti na zelo pomembno vprašanje, ali moj oglas nagovarja ciljno skupino, ki jo želim nagovoriti. Le dobro poznavanje orodij in izkušnje, ki temeljijo na uspešnih kampanjah poda odgovor na to vprašanje in ve, kako se odzvati na različne potrebe.

  • Kako deluje Google Ads v web5.si?

   Google Ads je objavljeno besedilo, ki se prikaže z naravnimi rezultati iskanja po vnosu ključne besede v Googlu. Danes je to je najbolj priljubljen in učinkovit način oglaševanja na internetu.

  • Koliko stane pozicioniranje s pomočjo Google Ads?

   Google Ads so oglasi tipa PPC (Pay Per Click – plačilo po kliku), kar pomeni, da plačate samo za klik uporabnika na vaš oglas in s tem preusmeritev na vašo stran. Ne plačate za ogled oglasa. V storitvi pozicioniranja pri web5.si si lahko sami nastavljate, koliko bo dnevni proračun in koliko ste pripravljeni plačati za klik. Določite lahko na primer tudi, da pozicioniranje ne presega mejne vrednosti 15 € na dan in deluje vedno le v času od 10.00 do 18.00 ure za uporabnike iz določenega območja oz. regije, npr. Murske Sobote in okolice …

  • Ali je Google Ads je predrag zame?

   G. Zofko ima vlečno službo v enem izmed večjih mest v Sloveniji. Več kot mesec dni je sam vodil kampanijo v Google Ads. Takšna rešitev ni bila preveč učinkovita in je prinesla slabe rezultate. Posledično je sedaj prepričan, da "Google Ads ni za njega." Podobne kampanije smo volili v drugih mestih in tako smo ga lahko prepričali, da to zanj uredimo mi. Že v prvih dneh našega delovanja smo s povečanjem števila povpraševanj stroške zmanjšali za 80%. Kako je to mogoče? V analizah smo ugotovili, da je bilo približno 10% vseh klikov s strani uporabnikov, ki so iskali servis za tovorna vozila in ne za avtomobile. Ker naša stranka ne ponuja takšne storitve, smo poskrbeli, da njegovi oglasi ne bodo prikazani pri takšnih poizvedbah v iskalniku. Največji prihranek, približno 70% proračuna, je prinesel izklop t.i. kontekstualnega oglaševanja. Pomoč na cesti je klasična storitev, ki jo lahko potrebujemo zaradi različnih razlogov. Malo verjetno je, da potrebujemo avtovleko medtem, ko beremo članek o zavarovanju. Pri takšnih člankih pa je oglaševanje tovrstnih storitev najpogostejše, vse dokler mi ne prevzamemo optimizacije pozicioniranja.

 6. Pisanje spletnih vsebin
  • Kaj je pisanje spletnih vsebin?

   To je strokovna priprava besedil za internet. Zahvaljujoč našemu urejevalniku besedila poteka spreminjanje in vnos besedila na vaši strani zelo hitro in enostavno pod pogojem, da veste, katere in na kakšen način bi radi svojim strankam ponudili informacije.
   Zapomniti si morate, da uporabniki pridejo na vašo stran, ker nekaj iščejo in povedati jim morate, da jim vi to lahko tudi ponudite. Povedati jim morate tudi, zakaj boste to naredili bolje od konkurence. V kolikor tega ne dokažete v prvi povedi svojega besedila, se bodo uporabniki vrnili nazaj na rezultate iskanja. Če potrebujete pomoč, lahko web5.si poskrbi za vsebino vaše strani.

  • Zakaj je besedilo tako pomembno?

   Za uspeh ni dovolj, da naredite spletno stran in jo pravilno pozicionirate. Ponuditi morate tudi primerno vsebino.

   • Pomembne so tako slike kot besedilo. V naših predpripravljenih predlogah smo že vnaprej poskrbeli za pravo razmerje med tema dvema elementoma in njihovima položajema.
   • Uporabniki na straneh iščejo specifične informacije in zato vsebin ponavadi ne berejo, ampak jih preletijo. Raziskave so pokazale, da sta levi del in ​​zgornja polovica strani najbolj pomembna. Prav zato je zelo pomembno, da tam besedilo čim bolje pripravimo. Danes nihče nima časa za branje dolgih besedil zato mora vascaron;e sporočilo biti kratko in jedrnato. Zelo udarni so naslovi, zveneti morajo dobro in kar je najpomembnejˇe, iskalca obvestiti o vsebini.
   • Nobenega dvoma ni, da nepravilna besedila ne pridobivajo zaupanja uporabnikov. Zato morate poskrbeti za sporočilnost svoje strani. Ne pozabite, da pri predelavi besedil delno uporabljate tudi stvari iz svojega spomina, kar omogoča, da spregledate določene napake.
   • Poleg oblike vpliva zlasti vsebina. Skleniti morate kompromis med informacijami in učinkom - ne smete pozabiti, da je internetna stran vrsta oglaševanja, ki in ima svoja pravila.

   Za internetno oglaševanje veljajo druga pravila kot za oglas v časopisu. Zatorej če niste prepričani, da poznate pravila spletnega pisanja, raje uporabite našo ponudbo in poskrbeli bomo za dober učinek. Poskrbeli bomo za optimalno izbiro ključnih besed v besedilih.